Leder

Wat betreft meubelleder hebben wij zowel klassieke als moderne soorten op de plank. Onder klassiek leder verstaan wij schapenleder in diverse kleuren. Ook hebben we rundleder in verschillende prints en kleurschakeringen. De leder collectie biedt ook een pallet van egale kleuren voor moderne meubelen. Al ons leder is van eerste kwaliteit en op gaafheid geselecteerd.

De meeste huiden komen van stieren welke voor het vlees geslacht worden.

Er zijn globaal 3 soorten leer; Vol-aniline leder, Semi-aniline leder en Gedekverfd-leder.

Vol-aniline leder

Dit leder krijgt uitsluitend een vatverving.
Het is de meest natuurlijke (nerf)ledersoort en is daarom bijzonder mooi en gemaakt van de mooiste huiden. Het voelt zacht en soepel aan en de natuurlijke littekens en kleurnuances (pigmenten in de huid) zijn duidelijk zichtbaar en onvermijdelijk. Dit type leder is bijzonder gevoelig voor vuil, vet, vocht, transpiratie en hoofdvetten, waardoor het noodzakelijk is dit type leder goed te beschermen. Ook directe straling van zonlicht – uv straling – dient vermeden te worden om verkleuring en uitdroging te voorkomen.

Semi-aniline leder

Dit leder is voorzien van een licht gepigmenteerde beschermlaag (een zeer dun laklaagje). Deze beschermlaag voorkomt in redelijke mate het indringen van vervuiling waardoor dit leertype iets praktischer in het gebruik is. Semi-aniline leder staat dicht bij de oorspronkelijke lederhuid, omdat de natuurlijke kenmerken nog goed zichtbaar zijn (de gaatjes van de haarinplant zijn bijvoorbeeld nog te zien). Directe straling van zonlicht – uv straling – dient vermeden te worden om verkleuring en uitdroging te voorkomen.

Gedekverfd leder

Dit leder is voorzien van een gepigmenteerde, niet doorzichtige finishlaag, waardoor de natuurlijke oneffenheden in de huid minder/niet opvallen. Deze beschermlaag biedt extra bescherming, waardoor dit type leder zeer praktisch in gebruik is. Directe straling van zonlicht – uv straling – dient vermeden te worden om verkleuring en uitdroging te voorkomen.

Nubuck leder

Nubuck leder heeft de eigenschappen van een vol-aniline leder (meest natuurlijke vorm van leder), maar dan met een geschuurde toplaag (er ontstaat een veloursachtig effect). Nubuck leder is een fijn geschuurd nerfleder (dit is de bovenzijde van een lederhuid). Hoewel voor dit leertype de mooiste huiden gebruikt worden, is het toch mogelijk dat bijvoorbeeld insectenbeten, doornschrammen of hoornstoten, nekrimpels, grove poriën- of nerfstructuur in het leder terug te vinden zijn. Dit type leder is bijzonder gevoelig voor vuil, vet, vocht, transpiratie en hoofdvetten, waardoor het noodzakelijk is dit type leder goed te beschermen. Ook directe straling van zonlicht – uv straling – dient vermeden te worden om verkleuring en uitdroging te voorkomen.

Schapenleder

Een plantaardig gelooid leder (vol-aniline) zonder een beschermlaag.
De van nature drogere en stuggere gelooide schapenhuiden worden volgens aloude traditie met de hand ingewreven met een vaak bruinachtige “waterbeits” en meestal afgewerkt met een product op basis van was. Hierdoor vertoont schapenleder vrijwel altijd het zgn. “wolk-effect” (licht-donker). Mede gezien de relatief kleine huiden die verwerkt worden, zijn kleur- en structuurverschillen tussen de diverse delen van het meubel niet te vermijden. In verband met de structuur van schapenleder kunnen in het begin bij het gebruik van het meubel kleine haarscheurtjes ontstaan (ook wel craquelé-effect genoemd). Dit komt de charme van het leder juist ten goede, mede door de antieke uitstraling.

Links leveranciers

Van Leeuwen Leder www.vanleeuwenleder.nl

Ohmann leather: www.ohmann.nl